Wat je als contentmarketeer wél (en vooral niet) met AI moet doen

De opkomst van generatieve AI is overal. Van tools als ChatGPT tot beeldgeneratoren als Midjourney – de ontwikkelingen gaan razendsnel. Dat brengt een enorme belofte met zich mee: “Binnenkort schrijft AI je hele blog.” Maar tegelijk groeit ook de onrust: “Wordt mijn baan straks vervangen?”

AI opent zonder twijfel de deur naar een wereld vol mogelijkheden. Nieuwe manieren van creëren, snellere workflows en slimmere analyses. Maar tegelijkertijd is het onderwerp ook onderhevig aan hype, ruis en kortetermijndenken. Wat betekent dat concreet voor jou als contentmarketeer of merk? Hoe zorg je dat je deze tools slim inzet, zodat ze voor je werken – en niet tegen je? En hoe blijf je relevant in een landschap dat razendsnel verandert?

In dit drieluik duiken we in de impact van AI op contentmarketing. In dit eerste artikel kijken we naar de stand van zaken, de grootste misverstanden én de kansen die er nu al liggen. De één ziet AI als dé gamechanger, de ander blijft liever op veilige afstand. En daartussen zit een grote groep die wel nieuwsgierig is, maar nog niet weet waar te beginnen.

In welk kamp bevindt jij je?

Grofweg zie je drie reacties op de werkvloer – en het is handig om te weten waar jij staat.

De early adopter duikt er direct in. Probeert tools uit, experimenteert en ontdekt waar AI het werk makkelijker of creatiever maakt. Het risico? Dat AI overal op wordt losgelaten zonder duidelijk doel of kwaliteitscheck, met als gevolg: veel content, weinig zeggingskracht.

De scepticus houdt liever afstand; twijfelt aan de betrouwbaarheid, de toon, de bron. En dat is niet gek. AI kan overtuigend dingen verzinnen, mist context en snapt nuances vaak niet. Maar wie het helemaal links laat liggen, mist ook de kans om slimmer en efficiënter te werken.

De afwachter weet dat AI speelt, maar schuift het voor zich uit. Geen tijd, geen focus, geen idee waar te beginnen. Ondertussen gaat de ontwikkeling razendsnel, en loop je als merk het risico achterop te raken als je geen positie kiest.

Je hoeft uiteraard niet in een van deze kampen te blijven zitten, maar het is wel goed om na te denken over waar je staat en waar je naar toe wilt. AI verandert de manier waarop we content maken, verspreiden én evalueren. Dus als je nog niet begonnen bent, begin dan klein, experimenteer en leer bij. AI is geen tovenaar, maar als je het op de juiste manier weet in te zetten, is het wel degelijk een slimme collega. Gebruik het om ideeën op te doen voor een brainstorm, laat het een globale opzet maken voor een blog of social post of laat het suggesties geven voor een videoscript. Als je een opzet hebt, kun je daarna de tekst meteen bijschaven of finetunen.

Wat wel en wat vooral ook niet?

Ook qua tone of voice is het lekker schakelen met AI. Of je nu een zakelijke briefing nodig hebt, een inspirerende LinkedIn-post of een wervende email; AI schakelt moeiteloos tussen verschillende stijlen en helpt je snel de juiste toon te vinden. Het voelt soms alsof je samenwerkt met een collega die altijd moeiteloos met suggesties komt. Laat daarnaast je AI eens meekijken naar je merkverhaal of communicatiestrategie en je zult zien dat het grondig de sterke en zwakke punten hiervan aanwijzen. Niet omdat het begrijpt wat er fout zit, maar omdat het patronen herkent die wij gemakkelijk over het hoofd zien.

Dat betekent niet dat je nu achterover kunt leunen. AI is snel en kan veel zaken voor je oppakken, maar het heeft geen gevoel voor nuance. Het gaat nooit spontaan met dat ene persoonlijke verhaal komen dat je merk uniek maakt. Het schrijft zoals het geleerd heeft: op basis van wat al bestaat. Het voelt echt niet aan wat de behoeften van jouw doelgroep zijn en het mist daarnaast visie. Strategisch denken? Ik dacht het niet. Een scherpe positionering bedenken of de juiste toon vinden bij een gevoelige boodschap? Dat zul je echt zelf moeten blijven doen.

Dus ja, AI is krachtig en het helpt je sneller werken. Daarnaast helpt het je om sneller bepaalde taken uit te voeren en geeft het ruimte voor verdieping. Maar het blijft een tool. Jij bepaalt de richting en jij voelt aan wat past bij je merk, je verhaal, je publiek. Gebruik het vooral waar het je helpt en laat het los waar het in de weg zit. 

De valkuil: content als fastfood

Er schuilt één gevaar in het gebruik van AI voor content: het gemak waarmee je in de valkuil van ‘veel is goed’ trapt. Want ja, zoals al eerder vastgesteld, AI kan in no-time blogs, social posts, video-ideeën en emails voor je opstellen. Hele contentkalenders kun je ermee vullen en dat klinkt uiteraard lekker efficiënt, maar zonder een duidelijke visie, strategie of richting blijft het gewoon dat: vulling. Loze content die feitelijk nergens over gaat. 

Wat je krijgt is content die gebouwd is op algoritmes in plaats van op ideeën. Herhalingen van wat al bestaat met teksten die op zich prima klinken, maar uiteindelijk niemand echt raken. En eerlijk is eerlijk, die zie je momenteel inmiddels overal. Scroll door je feed en je merkt het direct, de stukken waar geen mens aan te pas lijkt te zijn gekomen. De teksten zijn vooral keurig en correct, maar prikkelen niet, verrassen niet en zetten niet aan tot iets. Ze missen een ziel.

Juist daarom is het nu belangrijker dan ooit om als merk, of als contentmaker, het verschil te maken met creativiteit, visie en vakmanschap. AI kan jouw werk prima versnellen, maar niet verdiepen. Het kan je helpen een start te maken met een project, maar het brengt je echt niet verder als je geen idee hebt waar je naartoe wilt. De meerwaarde zit dus niet in méér content, maar in betere content en juist daar is menselijke betrokkenheid onmisbaar.

Zorg er dus voor dat je als merk blijft nadenken over waarom je iets maakt, voor wie je het doet en wat je ermee wilt bereiken. AI helpt je bij het hoe, maar uiteindelijk zit jezelf achter het stuur.  

De echte meerwaarde van AI zit in de ruimte die het oplevert. Als je AI voor jou kunt laten werken en het lukt om het slim in te zetten bespaar je tijd op de uitvoer. En dat betekent dat er ruimte ontstaat voor andere dingen. Ruimte voor bijvoorbeeld strategie of verdieping en aan beter inzicht wat wel werkt en wat niet.

Waar je vroeger veel tijd kwijt was aan het schrijven van een blog of het verzinnen van verschillende social posts, los je dat nu dus op met AI. Door de tijdswinst kun je zo makkelijker itereren, sneller schakelen en beter onderbouwen waarom je iets juist wel of niet plaatst. AI wordt zo een versneller die je helpt vooruit te komen.

De kunst zit ‘m in de manier waarop je het inzet. Want waar begin je, welke tools zijn er eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat je workflow er niet alleen sneller, maar ook slimmer van wordt? Daar duiken we in het volgende artikel in: hoe je AI concreet laat meedraaien in je contentstrategie. Van idee tot distributie.