Dat generatieve AI impact gaat hebben (of al daadwerkelijk heeft) op communicatie-, marketing- en reclamefuncties staat buiten kijf. Hoe precies, dat is lastiger te voorspellen, want waar in het contentproces kun je AI nu al slim inzetten? De ontwikkelingen gaan in ieder geval zo snel dat elk toekomstbeeld alweer is ingehaald voor je het op papier hebt. Wat wél duidelijk is: AI kun je nu al inzetten als waardevolle collega in je contentproces. Het kan belachelijk veel, maar doet niets zonder jou. Het is geen shortcut, maar een versneller. En als je weet hoe je het voor jou kunt laten werken, kun je er vandaag nog winst mee boeken.
Er zijn grofweg drie fases waarin AI moeiteloos meedraait – en waar je met een gerust hart mee kunt sparren. Neem de fase van contentplanning en research. AI is hier een sterke sparringpartner: het helpt je campagnes op gang te brengen, ideeën uit te werken of juist nieuwe invalshoeken te vinden. Je kunt het gebruiken om snel trends te signaleren of om vragen te verzamelen die leven binnen je doelgroep. Geef een briefing mee en laat ChatGTP (of welk model je ook gebruikt) met alternatieve formats of benaderingen komen. Ook handig: als je een organisatie wilt analyseren, helpt AI om sterke en zwakke punten helder op een rij te zetten. In ieder geval sneller dan je zelf kunt googelen.
In korte tijd een eerste versie
Ook op het gebied van tekst- en beeldcreatie kun je AI er inmiddels prima bij hebben. Of het nu gaat om blogs, social posts, nieuwsbrieven of video scripts; in samenwerking met AI zet je in korte tijd een eerste versie op papier. Het helpt je sneller op gang te komen, structuren op te zetten en alternatieve invalshoeken te verkennen. Voor visuele content zijn tools als Midjourney en DALL·E inmiddels serieuze hulpmiddelen om een concept te visualiseren, zonder dat je meteen een designer hoeft in te schakelen. De ontwikkelingen gaan zó hard, dat het een kwestie van tijd is voor er een internationale campagne verschijnt die van script tot beeld volledig door AI is gegenereerd. Merken als Moncler en TUI experimenteerden er al mee en de resultaten zijn opvallend goed. Toch is AI nooit het eindstation. Hoe indrukwekkend de output ook lijkt, menselijke redactie en curatie blijven onmisbaar. Want AI weet niet of iets écht klopt, of het past bij je merkverhaal en of het mensen raakt. Dat vraagt om mensen met visie, smaak en inhoudelijk kompas. AI schetst, maar jij maakt het af.
Ook bij distributie en performance tracking kan AI een waardevolle rol spelen. Denk aan het optimaliseren van headlines, het A/B testen van varianten of het slim segmenteren van nieuwsbrieven op basis van gedrag. Sommige tools geven suggesties op basis van click-through rates of engagementdata, zodat je beter kunt voorspellen wat werkt. Het helpt je om niet alleen sneller te publiceren, maar ook gerichter te sturen op resultaat, zonder dat je alles zelf hoeft uit te pluizen.
Slimme workflows
Laten we eens kijken hoe je AI in de praktijk kunt inzetten. Stel: je wilt in één dag een eerste voorstel opstellen voor een campagne. Geen volledig uitgewerkt eindproduct, maar wel een solide basis waarmee je richting geeft én indruk maakt bij de klant. Dat begint uiteraard met een briefing vanuit de klant en de inzichten die je daar zelf al bij hebt opgedaan. Denk daarbij aan doelgroep, boodschap en tone of voice. Voer deze input in bij bijvoorbeeld ChatGPT en zorg voor een duidelijke, gerichte prompt. Hoe specifieker je bent, hoe waardevoller de output.
Vervolgens zet je AI in om in korte tijd meerdere invalshoeken, formats of slogans te genereren. Die eerste ruwe ideeën vormen de basis voor een creatief concept dat je zelf aanscherpt. Je kunt AI ook vragen om alvast te helpen met het schrijven van teksten voor bijvoorbeeld de presentatie, of de media en middelen die voortvloeien uit het voorstel dat je wilt gaan doen. Check altijd of de tone of voice klopt en de inhoud aansluit bij je merkverhaal. AI doet een voorzet, maar jij bepaalt de toon. Wil je de campagne ook direct visueel maken, dan kun je met Midjourney of DALL·E een eerste richting visualiseren. Bijvoorbeeld voor een moodboard of presentatie.
Geen wondermiddel, wel een uitstekende versneller
Tot slot kan AI je helpen bij het uitstippelen van een distributieplan. Laat het bijvoorbeeld suggesties geven voor kanalen per doelgroep, de ideale timing voor publicatie of variaties in copy afhankelijk van het platform. Heb je al eerdere data beschikbaar van soortgelijke campagnes, dan kun je die input ook meenemen. Laat AI vooral meedenken over wat waarschijnlijk het beste gaat presteren. Waar dit normaal een proces van meerdere dagen was, lukt het nu om binnen één dag een eerste concept, visuals, teksten én een distributieplan in de steigers te hebben staan. Niet perfect, maar wel richtinggevend en met voldoende inhoud om verder aan te bouwen.
AI is geen wondermiddel, maar wel een uitstekende versneller. Wat je vroeger met een team van strategen, copywriters en art directors uitvoerde, kun je nu in de basis grotendeels zelfstandig opzetten. Niet omdat AI het werk van mensen overneemt, maar omdat het helpt om sneller tot ideeën, teksten en beelden te komen. Dat werkt alleen als je weet wat je doet: als je snapt hoe je AI aanstuurt en welke rol het speelt in het grotere geheel. Want hoe slim de tools ook zijn, de échte keuzes, over inhoud, richting en relevantie, blijven mensenwerk. AI temporiseert, maar uiteindelijk bepaal jij de richting. En precies daarin zit de meerwaarde: meer snelheid, meer ruimte voor focus en meer flexibiliteit in je proces.